Członkowie Rady Fundacji Lanckorońskich

Polscy członkowie – podejmujący wszystkie decyzje związane z wnioskami i projektami:

• Piotr Piniński (Warszawa, prezes)
  • Jakub Borawski (Warszawa)
  • Piotr Chłapowski (Londyn)
  • Jadwiga Czartoryska (Warszawa)
  • Krystyna Jaworska (Turyn)
  • Dominik Radziwiłł (Warszawa)
  • Krzysztof Zakrzewski (Warszawa)
  • oraz Hans Eggenberger (Liechtenstein)  podejmujący wraz z polskimi członkami pozostałe decyzje prawno-administracyjne oraz finansowe.

Asystentką prezesa jest Anna Kalinowska.

Z Fundacją można skontaktować się za pomocą formularza kontaktowego.

Członkowie rady Fundacji, 2022 r. (od lewej):
Dominik Radziwiłł, Jadwiga Czartoryska, Krystyna Jaworska,
Piotr Piniński (prezes fundacji), Katarzyna Raczyńska, Piotr Chłapowski, Jakub Borawski;
(nieobecny: Hans Eggenberger).

Prezes Fundacji

Piotr Piniński

urodzony w Londynie w 1956 roku, mieszka od 1992 roku w Warszawie, członek Rady Fundacji Lanckorońskich od 1995 roku i obecnie jej prezes, absolwent Sotheby’s Institute of Art, były członek London Stock Exchange i dyrektor banków inwestycyjnych Credit Lyonnais Laing & Cruickshank oraz Barclays BZW, były członek rady nadzorczej spółek NFI Octava SA, Elana SA, Liwocz SA, wieloletni prezes rady nadzorczej A. Blikle Sp. z o.o., członek rady nadzorczej Lwowskiej Narodowej Galerii Sztuki, rady programowej i zespołu ekspertów Muzeum ks. Lubomirskich we Wrocławiu, oraz komisji biograficznej Polskiej Akademii Umiejętności, autor prac historycznych, właściciel maj. ziemskiego.

Byli Prezesi Fundacji

Zygmunt Tyszkiewicz

prezes w latach 1995-2014

urodzony w Warszawie w 1934, absolwent uniwersytetu w Cambridge, menedżer w firmie Shell International Petroleum Co. Ltd. i dyrektor generalny Shell w Grecji, sekretarz generalny UNICE (Unii Pracodawców i Przedsiębiorców Europejskich) w Brukseli w latach 1985-1996, członek zarządu Fundacji Raczyńskich w Rogalinie, doktor hon. causa i hon. prof. zarządzania Uniwersytetu Roberta Gordona w Aberdeen, kawaler hon. i dew. suwerennego Zakonu Maltańskiego odznaczony Orderem Pro Merito Melitensi, bryt. Orderem św. Michała i św. Jerzego (CMG), duńskim Orderem Dannebroga oraz belg. Orderem Leopolda.

.

Jan Badeni z prezydentem RP Lechem Wałęsą, Warszawa 1994 r.

Jan Badeni
prezes w latach 1988-1995

urodzony we Lwowie w 1921 roku, żołnierz Samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich (1941-42), pilot Polskich Sił Powietrznych 1943-45, major (squadron leader) w królewskim brytyjskim lotnictwie (RAF), finansista, wysoki szeryf hrabstwa Wiltshire w 1978 roku, kawaler wielkiego krzyża hon. i dew. suwerennego Zakonu Maltańskiego i Prezydent jego Polskiego Związku w l. 1990-92, odznaczony (m. in.) Orderem Polonia Restituta, bryt. medalem Africa Star (Tobruk), General Service Medal (Malaje) oraz Queen Elizabeth II Coronation Medal, współwł. maj. Norton Manor, zmarł w 1995 roku.

.

Karolina Lanckorońska z Janem Pawłem II, Watykan 1989 r.

Karolina Lanckorońska
prezes w latach 1967-1988

Zob. Historia.

.

Czytaj więcej o Fundacji: Cele Fundacji, Projekty, O Drugiej Fundacji.