Członkowie Rady Fundacji Lanckorońskich

Polscy członkowie – podejmujący wszystkie decyzje związane z wnioskami i projektami:

1. Piotr Piniński (Warszawa, prezes)
  2. Jakub Borawski (Warszawa)
  3. Piotr Chłapowski (Londyn)
  4. Jadwiga Czartoryska (Warszawa)
  5. Krystyna Jaworska (Turyn)
  6. Stanisław August Morawski (Rzym)
  7. Katarzyna Raczyńska (Londyn)
  8. Dominik Radziwiłł (Warszawa)

oraz Hans Eggenberger (Liechtenstein)  podejmujący wraz z polskimi członkami pozostałe decyzje prawno-administracyjne oraz finansowe.

Członkowie rady Fundacji, 2017 r. (od lewej):
Hans Eggenberger, Katarzyna Raczyńska, Piotr Chłapowski, Jadwiga Czartoryska,
Piotr Piniński (prezes fundacji), Krystyna Jaworska, Dominik Radziwiłł, Jakub Borawski; (nieobecny: Stanisław Morawski).

Prezes Fundacji

Piotr Piniński

urodzony w Londynie w 1956 roku, mieszka od 1992 roku w Warszawie, członek Rady Fundacji Lanckorońskich od 1995 roku i obecnie jej prezes, absolwent Sotheby’s Institute of Art, były członek London Stock Exchange i dyrektor banków inwestycyjnych Credit Lyonnais Laing & Cruickshank oraz Barclays BZW, były członek rady nadzorczej spółek NFI Octava SA, Elana SA, Liwocz SA, wieloletni prezes rady nadzorczej A. Blikle Sp. z o.o., członek rady nadzorczej Lwowskiej Narodowej Galerii Sztuki, autor prac historycznych, właściciel maj. ziemskiego. Jest także prezesem The Pininski Foundation, organizacji charytatywnej założonej w 1991 roku, która bezpłatnie wypożycza dzieła sztuki na wystawy.

Byli Prezesi Fundacji

Zygmunt Tyszkiewicz

prezes w latach 1995-2014

urodzony w Warszawie w 1934, absolwent uniwersytetu w Cambridge, menedżer w firmie Shell International Petroleum Co. Ltd. i dyrektor generalny Shell w Grecji, sekretarz generalny UNICE (Unii Pracodawców i Przedsiębiorców Europejskich) w Brukseli w latach 1985-1996, członek zarządu Fundacji Raczyńskich w Rogalinie, doktor hon. causa i hon. prof. zarządzania Uniwersytetu Roberta Gordona w Aberdeen, kawaler hon. i dew. suwerennego Zakonu Maltańskiego odznaczony Orderem Pro Merito Melitensi, bryt. Orderem św. Michała i św. Jerzego (CMG), duńskim Orderem Dannebroga oraz belg. Orderem Leopolda.

.

Jan Badeni z prezydentem RP Lechem Wałęsą, Warszawa 1994 r.

Jan Badeni
prezes w latach 1988-1995

urodzony we Lwowie w 1921 roku, żołnierz Samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich (1941-42), pilot Polskich Sił Powietrznych 1943-45, major (squadron leader) w królewskim brytyjskim lotnictwie (RAF), finansista, wysoki szeryf hrabstwa Wiltshire w 1978 roku, kawaler wielkiego krzyża hon. i dew. suwerennego Zakonu Maltańskiego i Prezydent jego Polskiego Związku w l. 1990-92, odznaczony (m. in.) Orderem Polonia Restituta, bryt. medalem Africa Star (Tobruk), General Service Medal (Malaje) oraz Queen Elizabeth II Coronation Medal, współwł. maj. Norton Manor, zmarł w 1995 roku.

.

Karolina Lanckorońska z Janem Pawłem II, Watykan 1989 r.

Karolina Lanckorońska
prezes w latach 1967-1988

Zob. Historia.

.

Czytaj więcej o Fundacji: Cele Fundacji, Projekty, O Drugiej Fundacji.